روانشناسی نوزاد
روانشناسی نوزاد و کودک یکی از ده شاخه علم روانشناسی می باشد. زیباترین حالت روانشناس آن است که از بدو تولد، پدران و مادران با اطلاع از روانشناسی نوزاد، رفتارهای فرزند خود را شناخته و در صورت نیاز واکنش بهتری به آنها نشان دهند.
نوزاد چون توان بیان خواسته های خود را به زبان ساده و واضح ندارد، سوالاتی که در روانشناسی نوزاد مطرح می شود براساس عکس العمل های نوزاد است.
سوالات رایج در روانشناسی نوزاد
- وزن اولیه نوزاد
- لبخند زدن نوزاد
- دلایل گریه کردن نوزاد
- یادگیری نوزاد
- مراقبت و نیازهای نوزاد
- مقدار خواب نوزاد
- روش برقراری ارتباط با نوزاد
- بغل کردن نوزاد
پاسخ این سوالات با توجه به سن کودک در تشخیص و رفع اختلال نوزاد کمک شایانی می کند.
این شاخه روانشناسی یکی از زیر شاخه های حائز اهمیت روانشناسی رشد است. و به بررسی تغییرات روانی کودک از بدو تولد تا بزرگسالی توجه دارد و دامنه وسیعی را دربرمی گیرد. در این شاخه روانشناسی، مهارتهای حرکتی، مهارتهای زبانی، رشد احساسی، پیشرفت حرکتی و تغییرات اجتماعی را مورد تحقیق قرار می دهد و علاوه بر رشد فیزیکی کودک بر رشد احساسی و رشد اجتماعی کودک نیز تمرکز دارد.
در این شاخه روانشناسی، نقش تجربه های اولیه کودک در تجربه های آینده او بررسی می شود و یک سؤال چالش برانگیز آن است که ذات انسان بهتر است یا تربیت او.
روانشناسی کودک و نوزاد براساس فاکتورهایی از قبیل تأثیر ژنتیک بررفتار کودک و هم چنین بررسی بازتاب فشارهای اجتماعی براو شکل گرفته است.
موارد مورد بحث در روانشناسی کودک
- تاثیراتی که نوزاد از بدو تولد از محیط اطراف می گیرد؛
- رشد جنسیتی و تمایلات متفاوت براساس آن؛
- رشد شناختی کودک و پیشرفت زبان و بررسی تاثیر حرف زدن برای روانشناسی کودک
- رشد والدین کودک
- تاثیر مشاهدات کودک در درک روانشناسی او
در روانشناسی کودک، هر یک از حالات کودک و عکس العملی او بیانگر نیازها و مشکلات کودک است. با دانستن نشانه ها و اطلاع از دلیل رفتارهای کودک می تواند در تربیت و پرورش و رشد کودک به والدین و مربیان کمک کند.
گریه نوزاد اغلب بیانگر درد، بیقراری و بی تابی بابت مشکلی است که توان اظهار آن را ندارد، گریه نوزاد انواع متفاوتی دارد. روانشناسی گریه نوزاد برای هر نوزاد متفاوت است، دلیل گریه نوزاد در روز و در شب ممکن است متفاوت باشد، صدای گریه ها هم براساس مشکل، متفاوت است.
در آغوش گرفتن کودک می تواند احساسات مادر و فرزندی را تقویت کرده حتی در مورد نوزادان نارس و زودرس و معلول هم، آغوش مادر یکی از قوی ترین مسکن ها و راهی موثر در روند بهبودی مشکل دارد. از لحاظ روانشناسی، لمس کردن و ماساژ داد نوزاد برای رشد سالم جسمی و احساسی او ضروری است، ماساژ در آب گرم برای کوک لذتبخش است.
ماساژ دادن سیستم ایمنی بدن کودک را تقویت می کند، به رشد ماهیچه ها کمک کرده و در کاهش اضطراب و استرس موثر است. تکنیک های ماساژ کارا و لذتبخش برای نوزاد در تقویت پیوند عاطفی تاثیر بسزایی دارد.
در اینجا موضوع شگفت آور را در مورد روانشناسی نوزاد با شما در میان می گذاریم:
- آن ها ذهن را می خوانند؛
- با نگاه کردن به مدت طولانی، تناقض ها را تشخیص می دهند؛
- نوزادان 13 و 15 ماهه در برخی مواقع قادر به درک باورهای دیگران هستند؛
- مکالمه نقش کلیدی، در روانشناختی کودک دارد؛
- زیبایی روان کودکی دلیل بر تثبیت همین قابلیت در بزرگسالی است؛
روانشناسی نوزادان براساس جنسیت آنها نیز تفاوت های زیادی دارد.در مورد روانشناسی سنین بیشتر بدانیم...